Elfiltar bakom flera bränder

Uppdaterad
Publicerad

En förskola fick utrymmas när det började brinna i huset. Branden tros ha startat i en eluppvärmd filt. Nu uppmanar räddningstjänsten till försiktighet med elfiltarna som legat bakom flera dödsbränder i Småland.

På tisdagsmorgonen fick två personer föras till sjukhus med rökskador efter att det börjat brinna i en lägenhet i Jönköping. I samma byggnad finns en förskola och personalen utrymde lokalerna.

Uppmanar till försiktighet

Enligt uppgifter från räddningstjänsten är orsaken till branden troligen en överhettad elektrisk värmefilt som låg på en madrass.

Även om den exakta brandorsaken ännu inte är fastställd uppmanar brandingenjör Fredric Jonsson på Räddningstjänsten i Jönköping till stor försiktighet med alla elektriska uppvärmningsanordningar.

-Just elektriska filtar och täcken är extra luriga eftersom elledningarna kan skadas när täckena viks och knölas ihop, eftersom de ligger så nära kroppen kan skadorna bli ödesdigra om de börjar brinna, säger han.

Kontrollera dem noga

Både i Jönköping och på andra håll i Småland har det inträffat flera dödsbränder med elfiltar inblandade och därför är det enligt Fredric Jonsson mycket viktigt att kontrollera dem innan de används.

Erik Nielsen

erik.nielsen@svt.se

Lennart Broman

Anne Torvinen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.