Foto: TT

Forskarna fann spår efter megajordbävning

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp har funnit spår efter en enorm naturkatastrof som kunnat ödelägga hela Jönköping och Gränna. Enligt forskaren Henrik Swärd, inträffade en jordbävning som mätte cirka 7.5 på Richterskalan – för ungefär 11.500 år sedan.

Kemi- och geografiläraren Henrik Swärd har under de senaste åren forskat om naturkatastrofer. Forskargruppen har riktat in sig på Vätterns geologiska utveckling under de senaste 15.000 åren.

I en intervju med Jnytt berättar Henrik Swärd att man funnit spår efter en ödeläggande jordbävning som inträffat för cirka 11.500 år sedan.

– Det var en megajordbävning, cirka 7,5 på Richterskalan, som skulle ha varit katastrofal om den hade inträffat i dagsläget. Den skapade högst sannolikt en tsunami som skulle ha förstört stora delar av Jönköping och Gränna om den hade inträffat i dag, säger han till Jnytt.

Ger lugnande svar

Händelsen ska ha inträffat i samband med en snabb avsmältning av inlandsisen som tog cirka 2.000 år. För den som bor i närheten och blir orolig över nyheten lämnar han lyckligtvis ett lugnande svar.

 – Vi får nog vänta till nästa istid innan något liknande kan inträffa, säger Henrik Swärd till Jnytt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.