Migrationsverket kritiska till frivilligas insatser

Uppdaterad
Publicerad

De slumpmässiga initiativ som privatpersoner tar för att hjälpa flyktingar är inte populära hos Migrationsverket och ansvariga på boenden.

– Det riskerar att bli konflikter. De undrar varför några får kläder och inte andra, säger Magnus Thelin, som är ägare för boendet på Tokeryd. Vi ser hellre att de lämnar till en organisation, så det blir ett strukturerat givande.

På ankomstboendet vid Tokeryds Herrgård finns runt 200 flyktingar. Många av dem har ännu inte registrerats hos Migrationsverket. Det är i väntan på det som de är här, för att sedan bussas till ett mer permanent boende.

Flyktingboendet på Tokeryd

När SVT Jönköping besöker boendet möter vi flera barn som inte inte har några strumpor eller skor och många, både barn och vuxna, saknar jackor och riktiga skor.

Anett Sasvari, som har jobbat som volontär i Ungern och Serbien, bor i Stockholm, men fick höra talas om situationen på boendet utanför Jönköping. Hon har precis anlänt med en van fylld med jackor, skor, blöjor, bindor och hygienartiklar.

– Jag ser ett enormt behov, folk går i flip-flops och vissa är helt barfota. Eftersom jag känner en av familjerna här så bestämde jag mig för att åka ner med det vi samlat ihop i Stockholm, säger hon.

Men tilltaget är inte helt populärt. Föreståndaren ber henne ringa hennes chef för att prata om hur de ska göra.

– Jag behöver inte prata med din chef, jag behöver inget tillstånd för att ge människor kläder, säger hon. Om ni inte vill att vi ska vara här så får ni ringa polisen.

Efter en stund diskussion går Anett och öppnar vanen och delar ut jackor och skor. En pappa med en liten bebis får tag i ett blöjpaket. Att blöjorna är alldeles för stora bekymrar honom inte.

Föreståndaren vänder sig mot oss och säger att hon inte alls motsätter sig att flyktingarna ska få kläder.

– Men det behöver ske under mer organiserade former.

Migrationsverket håller med.

– Det är svårt att få en överblick över vad andra gör. Därför ser vi hellre att det sker mer organiserat, säger Liselotte Ingesson Politis, enhetschef på Migrationsverket i Jönköping.

– Behoven är enorma på ankomstboendena, Tokeryd är nog inte det enda. Jag kan inte bara se på när myndigheterna inte förser människor med det de akut behöver, säger Anett Sasvari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboendet på Tokeryd

Mer i ämnet