Husqvarna Group höll presskonferens om varslen under onsdagsmorgonen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Husqvarna varslar 80 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Utökad automatisering av produktionen bakom varslen.

Samtliga 80 anställda som varslas arbetar inom produktionen på företagets anläggning i Huskvarna.

Varslen kommer genomföras under sista kvartalet i år och under 2016 efter förhandlingar med facket, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Spara 80 miljoner per år

Enligt Husqvarna Group är bakgrunden bland annat förändringar i tillverkningen och logistikstrukturen i Sverige, USA och Kina. Dessa beräknas kosta runt 150 miljoner kronor och företaget behöver därför spara 80 miljoner per år till och med 2018.

– När det gäller tillverkningsenheten i Huskvarna har vi till exempel investerat i automationsteknik och produktionsprocessförändringar, säger Kai Wärn, vd och koncernchef för Husqvarna Group i pressmeddelandet.

Företaget meddelade under en presskonferens på onsdagsförmiddagen att alla anställda informerats om varslen under onsdagsmorgonen.

Ingen minskad försäljning

Enligt Niklas Broberg, platschef, har inte företagets försäljning minskat utan Husqvarna gör produktionsförändringar som medför att företaget har behov av andra kompetenser, exempelvis logistiker och produktionstekniker.

– Vi vill stärka konkurrenskraften på orten och måste därför automatisera mer, säger han.

SVT Nyheter Jönköping träffar David Gonzales, vice huvudskyddsombud för IF Metall, vid anläggningen i Huskvarna.

Han berättar att många anställda känner sig oroliga.

– De är ledsna här inne i dag. De undrar även hur företaget tänker eftersom de gör en omstrukturering och kommer behöva anställa. Kan man inte nyttja den personalen man har?

Fabriken i Husqvarna har sammanlagt 1400 anställda. Av dessa arbetar runt 490 i produktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.