Foto: SVT

Inga-Britt, 69, blev hörselskadad på gymmet

Uppdaterad
Publicerad

Inga-Britt Sega, 69 år, från Gislaved fick tinnitus i samband med ett gymbesök för två år sedan och har stångat sig blodig för att få ett skadestånd.

– Det sitter i hela tiden. Varje dag har jag huvudvärk och brus i öronen, säger Inga-Britt Sega.  

Hon glömmer aldrig den där dagen för två år sedan. Hon var tidigare än många andra till dagens morgonpass på Motion och hälsa i Gislaved. När instruktören skulle sätta igång headsetet blev det rundgång och Inga-Britt stod då en meter från högtalaren.  

– Det var ett tjut utan dess like.  

Hon beskriver det som en brinnande pil som gick in i örat och sedan tusen nålar i huvudet. Hon säger att skadan orsakat henne ett livslångt lidande.  

– Jag är handikappad, mitt liv har krympt.  

Kunde inte bevisa 

Läkarna konstaterade att Inga-Britt fått tinnitus och nu börjar kampen för att få ersättning, men eftersom hon inte kan bevisa att gymmet varit oaktsamma blir det problem.  

– Jag ska bevisa vem som kommit åt knappen till högtalarsystemet. Hur ska jag göra det? Jag sov ju inte där på natten, säger hon. 

I två år har hon kämpat för att få ersättningen men fått avslag hos försäkringsbolaget, Försäkringsnämnden och Allmänna reklamationsnämnden som menar att skadan inte kunde förutses. Orsaken är att gymmet inte hade någon kundolycksfallsförsäkring.  

”Ingen kunde förutse detta”

– Den här försäkringen som gymmet har hos Trygg-Hansa täcker inte det som har hänt eftersom det är en ansvarsförsäkring och då kan man inte bevisa att det som har hänt skett på grund av vårdslöshet, säger Hanna Axelsson, presschef på Trygg-Hansa. 

Ägaren till Motion och hälsa vill inte ställa upp på en intervju men säger till SVT Nyheter Jönköping att det är av ekonomiska skäl som hon valt att inte teckna en kundolycksfallsförsäkring. Hon säger att det blir för dyrt för ett litet gym.  

– Det finns inget krav att man som företag ska ha en kundolycksfallsförsäkring utan det är en ansvarsförsäkring som är viktigt att ha i första hand, säger Hanna Axelsson på Trygg-Hansa. 

Inte heller Inga-Britts egna olycksfallsförsäkring täcker händelsen.  

– Nej de tycker inte att jag är skadad så mycket. Det går inte att mäta. Det är ju ingen som kan säga hur ont jag har, säger hon.   

Idag tränar hon på ett annat gym i Gislaved. Träningen har blivit ett sätt att fly från värken och det ständiga öronpipet. Flera gånger under intervjun börjar hon att gråta.  

– Mitt liv är förstört och ingen är ansvarig. 

Varför är det så viktigt att någon är ansvarig?  

– När man fått en skada som man inte själv är ansvarig för så ska den som orsakat skadan betala skadestånd. 

Har gett upp

– Det är inte pengarna som är det viktiga, det har jag gett upp, säger hon.  

– Nu tycker jag bara att alla som går på gym inte ska göra samma misstag som jag. Kolla upp om de har en olycksfallsförsäkringar för kunderna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.