Tvillingarna Kerstin Heikenström och Karin Annelsson. Foto: Anna Sjödin

Långa har större chans att få högre lön

Uppdaterad
Publicerad

Den som är lång har större chans att få högre lön.

Ja det här är en av slutsatserna i ny forskning i Jönköping. Genom att mäta tvillingarns längd har man sett flera samband mellan uppväxt, längd och lön.

Paul Nystedt, professor på Handelshögskolan i Jönköping, har med hjälp av det gamla tvillingprojektet sett att längden har betydelse för inkomsten.

Tillsammans med professorn Åke Wahlin har Paul Nystedt startat projektet för att ta reda på vilken påverkan uppväxtmiljön har för en människa senare i livet. Och de använder människors längd som mått.

– Tio centimeters skillnad i höjd gör 5-6 procent skillnad i inkomst, i genomsnitt, säger Paul Nystedt. Det gäller långt upp i livet, även in i pensionsåldern.

Han kommer inom kort att publicera sin resultat i en tidskrift.

Är det bättre att vara lång?

– Det behöver inte vara dåligt att vara kort eller bra att vara lång, men i genomsnitt tjänar man lite mer och har en del andra utfall som är positiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.