Foto: SVT

Lokal Kommunalordförande sitter kvar fram till maj

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Ljungqvist, ordförande för Kommunal Sydväst, sitter kvar i förbundsstyrelsen fram till kongressen i maj. Och hon vill inte i dagsläget ta ställning till hur hon ser på en eventuell fortsättning.

Strax innan SVT Nyheter Jönköping får tag på Cecilia Ljungqvist via telefon har Kommunals ordförande Annelie Nordström på en presskonferens meddelat att hon avgår. Efter att envist ha hängt kvar i en vecka ger hon till slut upp och avsäger sig sitt uppdrag.

 – Jag avgår vid nästa kongress i maj, säger Annelie Nordström.

Som lokal ordförande. Cecilia Ljungqvist, vad händer med ditt åtagande nu?

– Mitt uppdrag som styrelseledamot i förbundsstyrelsen går ut vid kongressen i slutet av maj. Det är enligt Kommunals stadgar att alla styrelseplatser och förbundsledningens ställs till förfogande. Det är då medlemmarna som nominerar vilka som de vill ha i styrelsen och på posterna i förbundsledningen, och kongressen väljer, säger Cecilia Ljungqvist.

Var med på kritiserad Londonresa

Cecilia Ljungqvist var med på fackföreningens uppmärksammade resa till London. Aftonbladet har avslöjat att flera i fackförbundets ledning under en resa till London gått på lyxkrogar och bott på dyrt hotell för medlemmarnas pengar.

Cecilia Ljungqvist sitter även i styrelsen i fackföreningens bolag Lyran. Enligt Aftonbladet har verksamheten gått runt 320 miljoner kronor back.

Är det korrekt uppfattat att du inom tio dagar avgår från styrelsen i Lyran?

– Det som gäller Lyran är att det redan har tillsatts en ny ordförande. En extra stämma kommer att genomföras inom tio dagar och då kommer det att tillsättas en ny styrelse. Då framkommer det vilka stämman, och även hur, styrelsens sammansättning ska se ut. Jag själv blev invald i Lyrans styrelse i höstas och har inte helt hunnit sätta mig in i det arbetet. Det jag kan säga om Lyran är, att jag har förstått att det har förekommit knapphändig information till styrelsen.

Vill inte ta ställning till omval

Är du beredd att ställa upp i såväl Lyrans styrelse som förbundsstyrelsen om du får frågan?

– Jag vill inte i nuläget ta ställning i dessa frågor. När det gäller Lyran så har jag inte haft möjlighet att hinna ta ansvar för att rätta till de konstigheter som verkar ha förekommit där. Även om jag redan på första styrelsemötet ifrågasatte vissa saker. Sen har det endast varit ett till styrelsemöte.

Hur är stämningen inom Kommunal lokalt i Jönköpings län nu?

– Just nu kan jag bara gissa eftersom jag har suttit på möte i Stockholm i två dagar. Det är väl klart att stämningen vad jag vet är allt ifrån uppgivenhet till kampanda.Vi alla som jobbar fackligt vill att det nu ska finnas möjlighet att tillsammans med medlemmarna ta fajten för bättre avtal, bättre arbetsvillkor och löner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.