Fler arbetsuppgifter kan påverka utredningar av grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Länets metod för hur polisen arbetar med de grövsta våldsbrotten sprider sig. Men det är oklart om Grova brottsgruppen i Jönköping även kommer tvingas arbeta med andra ärenden i nya polisorganisationen.

Gruppen som bara jobbar med de absolut grövsta våldbrotten har varit mycket framgångsrik och nu har polisen på regionnivå beslutat att fler regioner ska jobba på samma sätt som Jönköpings län med den här typen av brott.

– Vi har sett i vår grupp att om man ska göra en bra och gedigen utredning så krävs det att man jobbar på det här viset och med det konceptet som vi har gjort, säger Johan Frisk, chef för Grova brottsgruppen i Jönköping. 

Speciellt sätt

Ett av de mer kända fallen gruppen utredde var när ett äldre par blev mördade i Nässjö för några år sedan. Senare dömdes en man i 30-årsåldern till fängelse.

Bakgrunden till domen är bland annat sättet som den polisgruppen jobbar på.

– Man hanterar utredningsmaterialet på ett speciellt sätt, man registrerar och analyserar det. Man har koll på vad man gör och inte gör. Det blir heltäckande, säger Johan Frisk.   

Just nu utreder Johan Frisk och hans kollegor dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås. Men sedan polisen införde en nya organisation vid årsskiftet har det varit osäkert hur och om den här gruppen kommer finnas kvar.

Ska finnas kvar

Nu är det alltså bestämt att Jönköpingspolisens grupp för grova brott ska vara kvar och även att liknade grupper ska finnas i Östergötland och Södermanland.

Men en fråga som återstår är om grupperna kommer vara helt frikopplade från andra ärenden.

– Det är stötestenen. Ska vi fortsätta på det här sättet eller kommer mer läggas på Grova brottsgrupperna och vi kommer hantera andra ärenden också? undrar Johan Frisk.

Han tror att det kommer påverka gruppernas utredningsmöjligheter. 

– Enligt min uppfattning skulle det vara en hämsko för den här verksamheten för det blir inte samma skärpa, säger Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.