Foto: TT

Nazistsamling i centrala Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen anmäldes en olaglig sammankomst i Jönköping. Den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen har samlat ett 30-tal personer på Östra Storgatan.

Polisen i Jönköping tog på lördagen upp en anmälan om brott mot ordningslagen efter att nazistiska Svenska Motståndsrörelsen samlats för att dela ut flygblad.

– Det handlar om en grupp på cirka 30 personer. Vi betecknar det som en allmän sammankomst och de har inte sökt tillstånd, säger Fredrik Granström, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

Lugnt på platsen

SMR-anhängarna samlades vid 11-tiden på Östra Storgatan i centrala Jönköping enligt polisen var det under aktionen lugnt på platsen.

– Vi har bevakning så att ingen ordningsstörning ska ske, säger Fredrik Granström som fortsätter:

– I grund och botten är det grundlagsskyddat, så det är ändå inte grund för oss att upplösa det hela.

SVT har tidigare rapporterat om att Jönköping, Värmland och Dalarna under 2014 stack ut när det gäller antal aktiviteter anordnade av nazistiska organisationer, i förhållande till folkmängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.