Foto: Angelica Berglund

Problem i trafiken efter snöfallet

Uppdaterad
Publicerad

Nattens snöfall har skapat en del problem i trafiken i länet under morgonen. Framförallt är det långtradare som har haft problem.

Bland annat stod det stillastående lastbilar på länsväg 195 i backen i Månseryd-Klämmestorp vid åtta-tiden.

Enligt P4:s trafikradio var det även flera långtradare som hade problem på riksväg 40 i Göteborgsbacken. Vid Järabacken var det också köer eftersom lastbilar hade svårt att ta sig fram. På riksväg 26/47 vid Flaskebobacken var det också stillastående lastbilar. I Perstorpsbacken i Mullsjö-Ljunga var det vid halv åtta-tiden två lastbilar som stod stilla.

På Öxnehaga inträffade det en olycka vid 7.45-tiden. Enligt räddningstjänsten var 2-3 bilar inblandade i olyckan. En person fördes till sjukhus med lindriga skador.

Olycka på väg 26

På väg 26, mellan Flaskebo och trafikplats Månseryd, var det stora störningar i trafiken efter en olycka. Olyckan inträffade vid 8.15-tiden. Två bilar inblandade i olyckan, men ingen person har förts till sjukhus, enligt räddningstjänsten.

– Det har varit några småolyckor, men inga med allvarliga personskador, säger Lasse Johansson, presstalesman vid polisen.

Vid 11-tiden körde en utlandsregistrerad långtradare av vägen på Nissastigen strax norr om Röksberg. Släpet hamnade i diket och lastbilen ställde sig tvärs över vägen. Vid 11.30-tiden var ekipaget åter på vägen igen. Ingen person ska ha kommit till skada, enligt polisen.

Vid lunchtid inträffade fler olyckor utan personskador. I Nässjö körde en man i 20-årsåldern in i ett vajerräcke vid Sörängsrondellen. På Kungsgatan i Gnosjö krockade en personbil och en lastbil. Vid 12.30-tiden köred en lastbil i diket på E4 vid Krängsberg, Vaggeryd. Olyckan skedde i norrgående körfält.

Stora problem i Väst-Sverige

I Göteborg har det under morgonen varit stora problem i trafiken.

– Vi får räkna med att det blir besvärligt på vägarna större delen av dagen, säger Jens Holmberg, presstalesperson på Trafikverket.

Även om alla större vägar uppges vara farbara går det långsamt och på många håll har fordon blivit stående.

– Det är fortfarande mycket snö ute på vägarna. Snöröjningsfordonen måste komma fram och de bromsar upp trafiken ganska rejält.

För tågen är läget bättre än tidigare, men turerna på vissa linjer har glesats ut och trasiga kontaktledningar skapar fortfarande förseningar.

– Inne vid stationen blir det tågköer eftersom man har färre spår att använda än normalt. Det påverkar åt alla håll till och från Göteborgs central, säger Jens Holmberg.

Snöfallet mattas av

Kollektivtrafiken inom Västtrafik räknar med ytterligare några timmar av trafikproblem.

– Det är få vagnar och bussar som är ute och kör men man håller på att sätta ut alla spårvagnar och kan räkna med att det börjar arta sig efter lunch, säger Johan Tjernberg, presstalesperson på Västtrafik.

– Det samma sker med bussarna, man börjar successivt köra den trafik man kan.

SMHI:s klass-1-varning för snöfall omfattar för närvarande Jönköpings län, utom de östra delarna, samt östra delen av Kronoberg. De tidigare varningarna i Västsverige är hävda.

Enligt SMHI ska snöfallet mattas av under förmiddagen och upphöra helt i eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.