Kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD) är frustrerad. Foto: SVT arkivbild

Sävsjö ryter till om flyktingsituationen

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till justitie- och migrationsministern kräver Sävsjö kommun omedelbara förändringar av fördelningen av flyktingar i Sverige.

De senaste två åren har Sävsjö tagit emot ett stort antal flyktingar, så många att Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen beslutat att ingen som fått permanent uppehållstillstånd ska anvisas till Sävsjö under 2016.

Därför blev oron stor i kommunen när det började florera uppgifter i media om att Migrationsverket håller på och upphandlar nya anläggningsboenden, med plats för flera hundra personer.

– Vi tycker att det är konstigt att staten inte pratar med sig själv, just för att vi har tagit ett stort ansvar, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD) till SVT Nyheter Jönköping.

– Om det kommer ytterligare 300-400 blir det besvärligt för oss med förskola och skola. Vi har varken lokaler eller lärare.

Läs också: Sävsjö tar emot flest nyanlända

I ett brev till justitie- och migrationsministern Morgan Johansson uttrycker kommunstyrelsen sin frustration över att inte kunna påverka situationen.

– Vi säger inte tvärstopp till att ta emot fler, men vi vill resonera om detta. Att bara lägga det i knäet på oss är inte okej.

I brevet kräver Sävsjö kommun ”en jämnare och mer förutsägbar fördelning av flyktingar”. Stefan Gustafsson menar att det borde vara möjligt att ta med dessa kriterier redan i upphandlingarna.

Förväntar du dig något svar?

– Ja, det hör till god ton att man svarar. Det här är en så stor och angelägen fråga att jag tror att justitie- och migrationsministern vill agera. Det här är ju pinsamt för staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.