Sverigedemokraterna i Jönköpings län har gjort en påhittad undersökning där man rankar partierna i sitt distriktsblad. I undersökningen används konsumenttidningen Råd & Röns logotyp.

SD använde Råd & Röns logotyp – stäms

Uppdaterad
Publicerad

I SD:s distriktsblad används Råd & Röns logotyp i en betygsatt jämförelse på vad de olika riksdagspartierna står i vissa frågor. Under resultatet från panelen kan man läsa att ”Testpanelen är bestående av människor med förnuft och gott omdöme. Testet utfördes av institutet Rön & Råd under december månad. Felmarginalen är mindre än 0,02 procent och samtliga tillfrågande utgör ett representativt urval av befolkningen”.

”Kommer att bli kännbart för SD”

På tidningen är man nu upprörd över Sverigedemokraternas beteende.

– Ingen använder vår logotyp utan tillstånd. Det här kommer att bli kännbart för SD, säger Carina Lundgren, chefredaktör på Råd & Rön till Jönköpings-Posten.

Hos Sverigedemokraterna i Jönköpings län är man nu ångerfull och förklarar att det hela rör sig om ett korrekturfel:

– Det var en skämtsam undersökning om opinion i Sverige. I originalet som vi skulle skicka till tryckeriet var det ”Rön & Råd”,  och med en logotyp som inte alls skulle vara lik tidningen Råd & Röns, säger Björn Runn, ordförande i SD Jönköping och vice ordförande i SD Jönköpings län till SVT Nyheter.

Men när korrekturläsaren på Sverigedemokraterna i Jönköpings län såg det ändrade hen tillbaka till varumärkesskyddade ”Råd & Rön”.

– Det blev fel helt enkelt. Vi beklagar det inträffade, det var inte alls meningen att det skulle bli så här, säger Björn Runn.

”Det tillåter inte vi”

Men på tidningen är man inte lika road av den skämtsamma undersökningen – de planerar nu att stämma SD i Jönköping.

– Jag förstår att SD kan tycka att detta är kul, men det tycker inte jag. Andra kan inte sätta reglerna för vad som är kul och när man kan vara kul på bekostnad av andra, säger Carina Lundgren till Jönköpings-Posten.

Hon fortsätter:

– De har gjort ett intrång och använt vår logotyp utan tillstånd och det tillåter inte vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.