Helena Liljergren, enheten för regional utveckling, säger att länsstyrelsen bevakar vilka kommuner som är utsatta för brist på kontanthantering. Foto: TT/Länsstyrelsen

Stor minskning av bankkontor i länet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en tredjedel av bankkontoren i länet som tar emot kontanter har försvunnit på ett år. Det visar en ny sammanställning från länsstyrelsen.

För sjunde året i rad har länsstyrelserna undersökt på uppdrag åt regeringen hur det fungerar att exempelvis betala och sätta in kontanter.

Förra året fanns det 31 bankkontor som tog emot kontanter i länet. I år har antalet minskat till 22 stycken.

– Utvecklingen har gått väldigt fort, säger Helena Liljergren, enheten för regional utveckling på Länsstyrelsen i Jönköping.

Äldre utsatta

Enligt henne underlättar digitaliseringen för många privatpersoner. Samtidigt innebär den att andra hamnar utanför.

– De mest utsatta grupperna är föreningar, äldre, funktionsnedsatta och företag på landsbygden som måste ta sig längre sträckor för att kunna lämna dagskassor, säger Helena Liljergren.

I och med sedel- och myntutbytet som nu pågår uppmanar Helena Liljergren privatpersoner och företag att höra av sig till sin bank för att se om det är möjligt att lämna kontanter.

Bytas i handeln

Om bankerna inte vill ta emot är tanken att sedlarna ska bytas i handeln.                        

– Men Svensk handel är oroliga att det kommer bli dyrt och eftersom kontanterna ökar i handeln oroar de sig även för rånrisk. Hur behjälplig man ska vara är också upp till var och en, säger Helena Liljergren.

Men vad kan ni på länsstyrelsen göra?

– Vi har en möjlighet att gå in med insatser om det exempelvis finns en ort där någon kan tänka sig att bli ombud för en betaltjänst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.