Stefan Jangmo har fullt upp med att svara på skattefrågor. Foto: SVT/TT

Telefonen går varm på Skatteupplysningen

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är sista dagen för att deklarera, och Skatteupplysningen får ta emot mängder av samtal

– Vi har väldigt mycket att göra just nu! Deklarationen ska in på måndag, så vi har extrainsatt personal och extraöppet långt in på kvällarna, säger Kristin Andersson som jobbar som skatteinformatör i Jönköping.

Telefonerna har gått varma hela helgen på Skatteupplysningens kontor i Jönköping. Personer från hela landet ringer för att få hjälp med sin deklaration. På kontoret jobbar 40 skatteinformatörer med att svara på frågor rörande allt från F-skatt till reseavdrag. Men trots att alla anställda jobbar flera övertidspass och att man har utökat öppettiderna, får den som ringer räkna med att man kan fastna i telefonkö.

– Det är så otroliigt många frågor vi får inom olika områden, och då måste vi läsa på när vi får själva frågan. Så det kan ta lite tid att svara på frågorna, men det måste få ta den tid det tar, säger Kristin Andersson.

Tusentals samtal

Förra året tog Skatteupplysningen emot närmare 220 000 samtal, under veckan före sista deklarationsdagen. Vanligaste frågorna handlar om fastighetsförsäljning och försäljning av värdepapper. Där är skattereglerna ganska svåra att sätta sig in i.

– Många som ringer är ganska glada över att få hjälp, så det är oftast väldigt positiva samtal, säger Stefan Jangmo, som sitter fullt upptagen med att svara i telefon hela dagen.

– En del ringer nästan i panik och vet inte vad de ska göra, och då är det kul att kunna hjälpa dem, säger han.

Sena arbetspass

För Stefan och hans kollegor blir det många övertidstimmar den här helgen. Ikväll jobbar han till 22 och i morgon, som är sista deklarationsdagen, jobbar han till midnatt.

– Man går ju inte direkt hem och ringer till kompisarna efter ett sånt arbetspass. Man är rätt så färdig, säger Stefan Jangmo.

Kristin Andersson skickar också med en uppmaning till dem som ännu inte lämnat in sin deklaration:

– Avvakta inte in i det sista, utan sätt dig ner i lugn och ro och se till att du har tid att tänka igenom det du lämnar in. Och är man osäker på om man till exempel får göra ett avdrag för någonting så kan du alltid lämna en upplysning om det i deklarationen, så tittar Skatteverket på det senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.