Foto: Johannes Tolf

200 flyktingar till Viebäck

Uppdaterad
Publicerad

Nu är avtalet om tillfälligt boende för asylsökande i Viebäck klart. Migrationsverket har tecknat avtal om 200 platser i den nedlagda folkhögskolans lokaler. De första väntas redan i morgon.

–  Förra veckan kom 1808 asylsökande till Sverige. Trycket att hitta boende till alla är enormt, säger Liselott Ingesson Politis på Migrationsverket i Jönköping.

Nu bereds 200 platser i den nedlagda folkhögskolans elevhem. Migrationsverkets policy är att asylsökande i första hand ska erbjudas lägenheter under utredningstiden, men med tanke på trycket av sökande från framförallt Syrien blir elevboendet nu en lösning.

– Lokalerna i Viebäck är bra, och vi är vana vid att anpassa så att barnfamiljerna får de ytor de behöver. Det betyder att en ensamkommande vuxen kan få bo på mindre yta, säger Liselott Ingesson Politis.

Lokalerna ägs numera av ett fastighetsbolag i Stockholm, Nordic Humanitarian.

– Vi ska tillhandahålla lokaler och mat för 200 personer, säger Patrik Andersson, styrelseordförande till Jönköpingsnytt.

Nordic Humanitarian är i dag på plats för att göra i ordning lokalerna för de 40 första asylsökanden som väntas till Viebäck i morgon.

I första hand gäller avtalet till och med den 30 januari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.