90 års miljösynder ska bort från bangården i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder Trafikverket en omfattande sanering av bangården i Nässjö. Det handlar om tunga miljögifter som under 90 års tid använts för att impregnera järnvägsslipers och som nu finns kvar i marken. Under två års tid ska nu allt schaktas bort och saneras.

90 års miljösynder ska nu upp i dagen på bangården i Nässjö. Under i princip hela 1900-talet, mellan 1918 och 2005, impregnerades här träslipers till järnvägen. Huvudsakligen användes kreosotolja och Bolidensalt, som innehåller höga halter arsenik. Detta har sedan dess trängt ner och förorenat så väl marken som grundvattnet.

– Som det är idag är det alldeles för höga miljö- och hälsorisker. Vi har akut-toxiska halter av arsenik i markytan, säger Lisa Elmerfjord, miljöspecialist på Trafikverket.

I maj

Arbetet inleds i maj och kommer pågå i minst två framöver. Totalt rör det sig om drygt 130 000 kubikmeter jord, eller 7 hektar, som ska saneras. Där det är som värst förorenat behöver man gräva 6 meter djupt för att få bort allt. Minst 200 miljoner kommer det att kosta Trafikverket och Naturvårdsverket att schakta bort och sanera jordmassorna, och på så vis förhindra att gifterna sprider sig vidare i berget och grundvattnet.

-Gör vi inte den här saneringen kommer vi ha kvar de här höga halterna som påverkar både personal på området och miljön i omgivningen, så det är viktigt att få det här gjort, säger Lisa Elmerfjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.