Grafik: Truls Wallin

Frias för Hitlerdräkt på Halloween

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-åring som klädde ut sig till Hitler på Halloween friades i dag för hets mot folkgrupp.

Det var den 3 november som mannen besökte en bar i centrala Jönköping, där det anordnades maskerad. Många kroggäster reagerade och tyckte att utstyrseln var stötande och polisen kontaktades.

24-åringen medgav att han tidigare under kvällen burit ett hakkors på en bindel, men han förnekade brott. Det hela gick dock till rättegång.

Drog nitlotten

Tingsrätten i Jönköping meddelar i dag sin dom. Åtalet ogillas och mannen frias från misstankar om hets mot folkgrupp.

Enligt domen började det hela med att mannen och hans kompisgäng drog lott om vem som skulle klä ut sig till vad på Halloweenfesten. 24-åringen drog nitlotten och fick klä ut sig till nazist.

En enig tingsrätt anser att mannen inte har haft någon egen påverkan på den roll han blev tilldelad. Han har heller inte haft för uppsåt att sprida hot genom att bära hakkorset. Det framkom också i rättegången att man inte sympatiserar med den nazistiska ideologin.

Döms för vapenbrott

Däremot döms han för vapenbrott, eftersom polisen hittade ett hagelgevär och en elpistol i hans hem. 24-åringen har uppgett att han hade vapnen som prydnad och inte trodde att de omfattades av tillståndsplikten.

24-åringen ska betala 2500 kronor i böter och bindeln med hakkorset ska förverkas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.