Farlig strålning från LED

Uppdaterad
Publicerad

Fotobiologisk forskning visar på samband mellan bröstcancer och nattarbete i belysning. De energieffektiva LED-lamporna har större påverkan på människors melatonin produktion än andra ljuskällor .

Ljuset måste anpassas efter våra behov: nattarbete i full belysning ger sömnrubbningar och kan kopplas till cancer. Och den energirika kortvågiga strålningen i  LED ljuskällor har stark påverkan på människor. Hur vi bör leva med ljus för att hålla oss friska framgår av en ny doktorsavhandling i ämnet belysningsvetenskap från Chalmers.

Monica Säter som skrivit den har mycket att varna för när det handlar om ljus. Vi kan inte jobba i full belysning när som helst och hur mycket som helst.

– Nej, 24-timmarssamhället fungerar inte. Man orkar kanske jobba väldigt intensivt under en kort tid men man kan ta skada på ett sätt som kan vara svårt att reparera. Det är heller inte bra att stiga upp klockan tre, fyra på morgonen och sedan arbeta i starkt ljus. Vi behöver mörkret vid den tiden för att bilda melatonin, sömnhormonet som krävs för att vi ska kunna sova kommande natt, säger hon.

Istället menar Monica att vi måste anpassa belysningen efter dygnet.

– På kvällen när vi går ner i varv inför natten ska vi ha svagare belysning, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.