Arkivbild. Ett exempel på hur husmögel kan se ut. Foto: Fredrik Persson/TT

Fuktskador stänger förskola

Uppdaterad
Publicerad

Mögel har upptäckts på Rosenlunds förskola i Jönköping. Proverna var så höga att de nu valt att stänga en hel avdelning.

Personalen har under der senaste året klagat på att luften känns unken och att det luktat instängt. En första besiktning som gjorts visade förhöjda värden av mögel och fukt på vissa ställen.

– När vi fick reda på att det var konstaterat, så flyttade vi ut direkt. Nu är de drabbade barnen och personalen i två stora lekhallar osm vi har. Det känns ändå bra att kunna vara kvar på skolan för barnen och föräldrarnas skull, säger förskolechefen för Rosenlunds förskola Ingela Grennard.

Hon säger att personalen tyckt det har varit jobbigt att arbeta i en sådan miljö och barnens föräldrar har blivit informerade.

Funnit bakterier, fukt och svamp

En hel avdelning stängdes akut i torsdags, där 21 barn dagligen har vistats. Ett besiktningsföretag har funnit förhöjda värden av både bakterier, fukt och svamp i lokalerna.

Men ingen ska ha fått några fysiska men som gjort att de behövt söka sjukvård.

– Vi hade en anställd som hade mycket besvär, men hon arbetar inte kvar, säger Ingela Grennard.

Kommunen arbetar nu med att renovera lokalerna och få bort fuktskadorna. Ingela Grennard tror att det kan ta några månader.

– Vi får se om vi kan vara i våra lokaler så länge, vi får vara ute mycket, annars får kommunen ordna andra lokaler, säger Ingela Grennard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.