Foto: Tore Meek

Rätt till vård för papperslösa ska snabbutredas

Publicerad

Politiker i Jönköpings län vill snabbutreda möjligheterna att ge papperslösa invandrare samma rätt till sjukvård som svenska medborgare.

Nästa vecka väntas politikerna fatta beslut om att utreda hur man skulle kunna ge asylsökande och papperslösa rätt till vård på samma villkor som svenska medborgare, det rapporterar P4 Jönköping

– Vi vill ge ett uppdrag till vår enhet för folkhälsa och sjukvård att utreda förutsättningar och konsekvenser av att införa vård på lika villkor för asylsökande och papperslösa som för oss övriga medborgare, säger regionrådet och kristdemokraten Mia Frisk till Sveriges Radio.

I dag kan papperslösa bara få akut vård och anledningen till att politikerna nu vill se en snabbutredning är att inte personer som befinner sig i länet ska nekas vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.