Varg och vildsvin i fokus på jaktmässa

Uppdaterad
Publicerad

Stort intresse för vildsvin och varg på mässan

Två djurarter upptar särskilt stort intresse för deltagarna på årets jaktmässa på Elmia, Elmia Game fair:  vildsvinet och vargen. Och mest känslor väcker vargen.

– De andra rovdjuren har vi lärt oss leva tillsammans med men när det gäller vargen finns mycket kvar att göra, säger Daniel Ligné på Svenska Jägarförbundet.

– Det som kännetecknar vargfrågan idag är att vi hamnat i total handlingsförlamning. Varken vårt svenska rättssystem, politikerna eller naturvårdsverket förmår hantera den här frågan.

Han vill att vargen ska jagas men inte utrotas. Den ska drivas in i skogen och inte finnas bland folk.

Lantbrukare borde dra mer fördel av vildsvinen

Och så var det vildsvinen som blir allt fler. Kan de komma att väcka lika mycket känslor som vargen?

– Ja, om det skulle gå lika långt som i Tyskland och andra länder på kontinenten, säger Mikael Tham som är filmare och vildsvinskännare..

Hur många vildsvin som finns i Sverige vågar han inte gissa men säger att de åtminstone är 100 000 – och de förökrar sig snabbt. Avskjutning och inhägnade grödor är ett sätt att hantera vildsvinen. Och att också lantbrukarna kan dra nytta av dem.

– Många lantbrukare är ju själva jägare och dessutom kan de få ett högre jaktarrende på sina marker om där finns vildsvin. Det är ju också ett bra ekologiskt kött, inte minst i dessa tider när vi hör talas om hästköttslasagne, säger Mikael Tham.

Kvinnliga jägare och bloggare

Bland alla jaktklädda män på mässan stack ett gäng kvinnor i rosa t-shirts ut. De talade för sin blogg, en mötesplats för kvinnliga jägare – med olika jaktintressen.

– Jägare är ett fantastiskt fint folk, säger Evelin Åslund från Alfta som helst ägnar sig åt jakt med stående fågelhund på fjället.

– Och rik som fattig kan mötas i skogen med jakten som gemensamt intresse, säger Tina Englund från Rättvik som helst jagar, räv, mård, lo och björn. Men nyligen sköt hon ett par vildsvin när hon hälsade på kompisar i Småland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.