”Socialsekreterarna går in i väggen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare i Stockholm upplever att de inte klarar av att göra ett bra jobb och att de är på väg att bli utbrända, enligt tidigare socialsekreteraren MärtaLisa Tillema.

Så sent som i förra veckan berättade ABC om socialsekreterare i Tyresö som lämnade över ärenden till politiker som en protest över arbetssituationen.

Men det är inte bara där problemen finns. MärtaLisa Tillema har jobbat som socialsekreterare i många år men valde i våras att byta jobb. Hon vittnar i dag om en tuff arbetsmiljö för socialarbetare.

– Jag har träffat så många kollegor som gråter, har sömnproblem, hjärtproblem och går in i väggen, säger hon.

Nätverket Nu bryter vi tystnaden

Elin Lindén och Samuel Svan arbetar båda inom socialtjänsten. De driver också nätverket Nu bryter vi tystnaden som jobbar för att socialsekreterare i Stockholm ska få bättre förutsättningar och en bättre arbetsmiljö.

– Det är många som är på gränsen att bli utbrända. Många känner en moralisk stress, säger Elin Lindén och kollegan Samuel Svan fyller i:

– Den inre konflikten som uppstår i att man tvingas utföra ett arbete som man inte kan stå för är nog en av nycklarna till att förstå vad som inte fungerar just nu.

”Finns inget dokument”

På Stockholms stad delar man inte riktigt den bilden.

– Det finns inget tydligt dokument eller någonting som visar att man skulle må så dåligt, säger Fredrik Judrell, avdelningschef på socialförvaltningen.

ABC: Om det finns många som känner så behöver det ju inte finnas något dokument?

– Vi har inte en entydig bild av att man mår så dåligt. Det är det jag menar med dokument. Vi måste skaffa oss en formell bild, säger Fredrik Judrell.

Stor personalomsättning

MärtaLisa slutade sitt jobb som socialsekreterare för att hon kände att hon inte kunde göra ett bra jobb. Och personalomsättningen inom kåren är stor.

– Vi har ju siffror sedan 2012 på att 75 procent av alla socialsekreterare som jobbar i Stockholms stad vill lämna socialtjänsten helt. Och vi får ju ingen reaktion på de här siffrorna, säger hon.

ABC: Hur kan det här påverka personerna som socialsekreterarna träffar?

– Det är ju förstås inte bra med den här personalomsättningen. I Stockholm går det i vågor och det ser olika ut för olika verksamhetsområden. Men det är inte någon bra situation. Klart att det påverkar dem som söker till oss, och redan är i en utsatt situation, om de hela tiden får träffa nya personer. Så det är en stor fråga för oss i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.