Åklagaren: Det här är toppen av ett isberg

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot den misstänkta nätpedofilen från Husby i Stockholm. Polisen har identifierat 68 offer mellan 11 och 20 år. En handfull av dem kommer ifrån Västernorrland och Jämtland.

– Mannen är otroligt rå och hänsynslös, och förefaller ha en empatistörning, sade Björn Sellström vid Rikskriminalen när åtalet i Sveriges största nätpedofilmål presenterades.

På presskonferensen medverkade kammaråklagare Emelie Källfelt och Björn Sellström, chef för Rikskriminalpolisens grupp mot sexuella övergrepp mot barn.

Nätpedofilen i Husby

– Åtalet är det mest omfattande hittills i Sverige vad gäller aktuell typ av brottslighet, både när det gäller antal offer och hur lång tid det här pågått, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

Virtuella våldtäkter

I åtalet finns 68 brottsoffer mellan 11 och 20 år som fallit offer för mannen mellan 2009 och 2013. En handfull av dem kommer ifrån Västernorrland och Jämtland. I vissa fall har övergreppen pågått under flera års tid. Den 28-årige mannens mål har varit att få flickorna att utföra grova sexuella handlingar på sig själva. I flera fall har det lett till skador. Mannen har sökt sina offer på webbforum för ungdomar och sedan försökt få dem att begå sexuella handlingar enskilt, framför webbkamera.

– De flesta har varit i 14 till 16-årsåldern. Offren har varit jämnt fördelade över Sverige, säger Emelie Källfelt.

Källfelt kallar övergreppen för ”virtuella våldtäkter”. Men det går inte att åtala för brottet våldtäkt eftersom det är flickorna själva som utfört handlingarna, efter att mannen hotat dem.

– Hoten har bestått i att han ska sprida sexuellt material som han påstår sig ha. I vissa fall har flickorna gjort vad som helst för att mamma och pappa inte ska veta vad de har gjort, säger Björn Sellström.

– Han är otroligt rå och hänsynslös och förefaller ha en empatistörning.

Toppen av ett isberg

De flickor som finns i åtalet är de som polisen lyckats identifiera. Men enligt Sällström kan så många som över hundra fler ha fallit offer för mannen. Efter en husrannsakan hos 28-åringen har polisen gjort fynd i hans dator som tyder på det, men inga fler flickor har kunnat identifieras än.

– Det här är toppen av ett isberg, säger Emelie Källfelt.

Många av flickorna hade inte förstått att de utsatts för brott eftersom de känt sig medskyldiga.

– Det är värt att anmäla när man utsatts för brott på nätet. Det är en av vuxenvärldens utmaningar att ta det här på allvar, säger Björn Sellström. De barn som bäst stått emot mannen har varit de som haft goda relationer med andra vuxna.

– Det är otroligt viktigt att förmedla ut till alla föräldrar att man absolut inte ska skuldbelägga barnen. De behöver stöttning.

Rättegången inleds 16 oktober

Den 16 oktober inleds huvudförhandlingarna.

Enligt åklagaren har den misstänkte 28-åringen gjort sig skyldig till grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, grovt förtal samt barnpornografibrott.

Emelie Källfelt kan inte i nuläget säga vilket straff hon kommer att yrka på men det rör sig om ett flerårigt fängelsestraff.

– Räknar man ihop brotten kan det röra sig om en straffsats på åtta år.

Hon säger till SVT att bevisningen mot mannen är god.

– Det är mycket bevisning. Vi har både skriftlig, teknisk och ekonomisk bevisning.

Mannen själv hävdar att han är oskyldig och att det inte är han som har suttit vid tangentborden, utan att någon har fjärrstyrt hans dator.

Lever ett tillbakadraget liv

28-åringen är välutbildad och har levt ett till synes tillbakadraget liv. Han har tidigare straffats för utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande men det var länge sedan. Mannen bor i Husby utanför Stockholm med sin familj och jobbar inom IT. Samtidigt ska han under dagar, kvällar och nätter ägnat sig åt sexbrotten.

Med hjälp av sina datorkunskaper har mannen lyckats dölja sin identitet och vad har gjort under lång tid, säger Björn Sellström.

– Det här har inte synts. Han har suttit vid sin dator och kommenderat vad som ska ske.

Björn Sällström hoppas att det i januari, då polisen blir en myndighet, blir lättare att samordna den här typen av ärenden, vilket bland annat skulle kunna leda till en snabbare upptäckt.

Just det här målet började med en första anmälan med låg brottsrubricering som gjordes redan våren 2012. Bristande bevis ledde till att en åklagare valde att lägga ner det ärendet. Sedan dröjde det till sommaren 2013 innan polismyndigheter runt om i Sverige fått in flera anmälningar och man insåg att det fanns en koppling mellan dem.

Spred bilder

I några fall ska 28-åringen ha gjort allvar av sina hot mot flickorna och spridit sexuellt material på Facebook. Åklagaren rubricerar det som grovt förtal.

Mannen ska även ha utgett sig för att vara någon annan genom att använda sig av profilbilder på oskyldiga pojkar. Även det betraktar åklagaren som förtalsbrott men enligt Källfält har ingen domstol tidigare tagit ställning till om sådana handlingar är förtal.

Krav på lagstiftarna

Björn Sällström vill att lagstiftarna ser över påföljden för den här typen av brott eftersom övergreppen är mycket grova. Många är överens om handlingarna är att jämställa med våldtäkter.

– Vi kallar det ju för virtuella våldtäkter.

Flera ville ta sina liv

Flera av flickorna har mått så dåligt att de funderat på att ta sitt liv. Enligt den andra åklagaren i målet, Annika Wennerström, är flera av dem fortfarande barn och rättegången blir ytterligare en stor prövning för dem.

Men Wennerström vill ändå lyfta fram en positiv del i målet: att åklagarna, trots mannens tekniska skicklighet, tycker att de lyckats bevisa att han är skyldig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet