Foto: TT

Attacker mot tiggare väntas bli fler

Uppdaterad
Publicerad

Att tiggare misshandlas, anklagas för brott eller hotas väntas bli allt vanligare.

I fredags misshandlades en tiggare i Umeå efter ett bråk med andra tiggare. Mannen blev slagen i huvudet och fick en svullnad i pannan och ett blått öga, uppgav polisen. Misshandeln ägde rum i fredags vid Systembolaget på Ersboda köpcentrum och en 19-årig man, som enligt polisen troligtvis också är tiggare, är anhållen.

Det är inte ovanligt att tiggare ryker ihop med varandra, enligt Magnus Eklund, förundersökningsledare vid Västerbottenspolisen.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

– Det här har vi sett under ett antal tillfällen. Vi har en hel del anmälningar i liknande ärenden, säger han.

Utsatt grupp

Tiggare utsätts även för till synes oprovocerat våld, något som kommer att bli vanligare, enligt Claes Haglund på Stadsmissionen i Göteborg. Störst är utsattheten under helger.

– Det är inte ett jättebekymmer just nu. Men det händer incidenter med jämna mellanrum. Det spottas på dem och muggar sparkas ner. Vi har fått berättelser om att helgerna är jobbiga när folk är fulla. Jag tror att utvecklingen går mot att det blir vanligare.

I våras attackerades rumänska tiggare och glasflaskor kastades mot dem, och i början av juni greps en man för att ha misshandlat en tiggare på en t-banestation i Stockholm. I Göteborg åtalades en kvinna som anklagade en tiggare för rån. Tiggaren frihetsberövades i två dagar innan polisen kom fram till att kvinnan ljög.

”Ingen vill tigga”

Haglund leder projektet Crossroads som jobbar för att förhindra ekonomisk och social utestängning bland EU-medborgare.

– Vi jobbar även med kontakten med myndigheter, och de allra flesta vill ha ett jobb. Jag har inte träffat en enda tiggare som vill tigga, säger han.

TT: Talas det om våldsutsattheten bland tiggarna som ni möter?

-Nej, de lever i en sådan utsatt situation så det är vardagsmat höll jag på att säga. De lever på gatan, sover på parkeringsplatser och då blir man utsatt.

Fakta: Tidigare attacker

Några tidigare uppmärksammade händelser där tiggare har blivit utsatta:

 * I början av juni greps en 55-årig man. Han misstänks för att ha misshandlat en tiggande man på t-banestationen Tekniska högskolan i Stockholm. ”Ett lågvattenmärke av sällan skadat slag. Ingen brottslighet är kul men det finns grader i helvetet”, sade polisbefälet Victor Adolphson.

 * I början av april attackerade ett ungdomsgäng en grupp rumänska tiggare i Kista i norra Stockholm. Bland annat kastades glasflaskor mot tiggarna och en kvinna i 60-årsåldern uppgav att hon blev slagen med sin egen käpp. Polisen hade inga större förhoppningar om att gripa några misstänkta eftersom signalementen var vaga och det inte heller fanns någon kameraövervakning där misshandeln skedde.

 * I mitten av april åtalades en kvinna som påstod att hon blivit rånad av en tiggare i centrala Göteborg. Tiggaren hade varit aggressiv och rånat henne på bland annat 7 000 kronor och en läsplatta, uppgav hon. Mannen som utpekades satt frihetsberövad i två dygn innan polisen kom fram till att hon ljög. Kvinnan åtalades för falsklarm, falsk angivelse och urkundsförfalskning.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet