Löfte om rimlig lön

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nya pengar direkt när de utvecklingsstörda gick till attack mot Ånges kommunpolitiker. Ett löfte utfärdades omgående att den så kallade habiliteringsersättningen skulle höjas till en rimlig nivå.

Habiliteringsersättning betalas ut av kommunen när en utvecklingsstörd åker iväg och gör ett dagsverke efter bästa förmåga. Kommunen utnyttjar i många fall den arbetskraften. I Vuxenskolans regi hade en debatt arrangerats mellan kommunpolitikerna och de utvecklingsstörda.  Förberedelserna bestod i en  kurs med fyra träffar. Där hade deltagarna skrivit ihop femton frågor som de ville ställa till politikerna.

En av de viktigaste frågorna  för de utvecklingsstörda var varför de fick så låg ersättning när de deltog i arbetslivet. Pengarna, så kallad habiliteringsersättning, kommer från kommunen och utgörs endast av fyrtio kronor. Det räcker knappt till bussbiljett till och från arbetsplatsen om man bor en bit bort. Ännu mindre till lunch.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Ingen av politikerna kände till att ersättningen var så låg. Och samtliga politiker sade sig vilja ändra på det här omedelbart.

– Det kan inte vara rätt att det är på det här sättet, sade kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S), som också vitsordade att de utvecklingsstördas gör betydande insatser på sina arbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet