Björn påkörd

Uppdaterad
Publicerad

En vuxen björn blev påkörd av en lastbil på E4 vid Skuleskogen under natten mot onsdagen. Björnen flydde skadad till skogs och har ännu inte hittats.

Polis och jägare har under dagen sökt efter en skadad björn i skogarna norr om Skuleberget.

– Inget tyder på att den är allvarligt skadad, konstaterar Roger Wiklander, som är ansvarig för jaktfrågor vid polisen i Västernorrland.

Björnen, som hade tagit sig in på fel sida viltstängslet, blev påkörd av en lastbil på E4 tidigt på morgonen och försvann sedan in i terrängen.

På grund av mörkret kunde lastbilsföraren inte avgöra vilka skador björnen fått och länets insatsgrupp för stora rovdjur kallades in för eftersökning.

– Det fanns blod och ett virrvarr av spår på platsen där björnen blev påkörd, berättar Roger Wiklander.

Efter flera timmars eftersökning gjordes dock bedömningen att björnen förmodligen inte är allvarligt skadad.

– Den rör sig snabbt och visar inga tecken på hälta, säger Roger Wiklander, som också vill lugna allmänheten.

– Det finns ingen risk för allmänheten eftersom björnar är flyktdjur. Det är bara om de är allvarligt skadade som de är farliga.

Björnar brukar klara krockar med bilar och lastbilar bra.

– Jag har under mina år inte varit med om att vi har fått avliva någon – de klarar oerhört mycket, säger Roger Wiklander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.