Foto: TT

Björnstammen minskar – rädslan ökar

Uppdaterad
Publicerad

Björnstammen har haft en explosionsartad utveckling men nu minskar antalet björnar samtidigt som rädslan för björn ökar. Det framkom när de senaste forskningsrönen för björnstammen redovisades på vargsymposiet i Vålådalen idag

Det skandinaviska björnprojektet anser sig idag ha en bra koll på björnstammen, framför allt genom insamling av spillning och de senaste siffrorna pekar på en minskning från toppnoteringen 2008 då det fanns 3300 björnar ner till 2780 enligt 2013-års inventering.

– Det beror på att man regionalt vill sänka björnpopulationen något, det är en medveten handling från viltförvaltningsdelegationen, man vill minska björntrycket i några av länen, säger Jonas Kindberg som jobbar med Skandinaviska björnprojektet.

Så många finns det

Enligt inventeringen 2013 fanns det 173 björnar i Västernorrland och 906 björnar i Jämtland.

Det är länsstyrelserna som numera styr björnjakten medan Naturvårdsverket ansvarar för att stammen håller sig på en nivå som inte understiger det man kallar gynnsam bevarandestatus, för björnstammen totalt handlar det om 1400 djur.

– Vad som är en lämplig nivå när det gäller antalet björnar överlåter vi till länsstyrelserna och den regionala rovdjursförvaltningen att avgöra, säger Thomas Immelsjö på Naturvårdsverket.

Mest rädda

Den svenska björnstammen hade under en period den snabbaste tillväxten i världen och björnar finns idag på platser där de inte fanns förut vilket fört med sig konsekvenser. Enligt björnprojektet har till exempel Västernorrland den mest björnrädda befolkningen i landet av de län där det finns björn. Nya undersökningar visar att 65 procent av västernorrlänningarna är rädda för björn, i Jämtland är samma siffra 60 procent och i båda länen ökar rädslan.

Inte van vid djuren

– Jag tror att det har att göra med de tätortsnära björnar som det blivit skriverier om i tidningarna och sen är man inte van vid björn, det är en ny företeelse och innan man vant sig vid att björnarna kan förekomma tror jag att rädslan är högre, menar Jonas Kindberg som inte tycker att man ska vara rädd för svenska björnar.

– Nej generellt sett behöver man inte vara rädd för björnar eftersom de i de allra flesta fall hunnit försvinna innan man ens sett dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.