Curt Aspelin, mångårig vän till konstnären Bengt Lindström har skrivit en vänbok om Lindström. -Jag vill berätta om människan och vännen, säger han Foto: SVT

”En resa” – boken om Bengt Lindström

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Lindström blev en fixstjärna inom konstvärlden – men eftermälet har solkats av en lika utdragen som bitter strid mellan hans närmaste anhöriga om mångmiljonarvet efter honom, en strid som inom kort kommer avgöras rättsligt.

Curt Aspelin var ram-fabrikör och Bengt Lindström var konststjärna på uppåtgående när de träffades på 60-talet – det blev vänskap och affärer under många år, ända till Lindström avled i början av 2008.

Nu har Curt skrivit boken om sin vän, för det är just om vänskapen och om människan han velat skriva, inte om konstnären.

Bengt Lindström

– Det har så många gjort före mig, säger Curt Aspelin till Mittnytt, jag vill beskriva vännen, kamraten.

– Han levde ett hektiskt liv och han gjorde slut på mycket pengar.

Till viss del kanske Bengt Lindströms värsta fiende faktiskt var han själv – många är de som genom åren fått konst till skänks, som uppskattning eller som betalning för något.  Lindströms generositet var omvittnad.

Samtidigt som den nya boken om Bengt Lindström nu lanseras, så närmar sig den utdragna rättsprocessen ett avgörande. Det handlar om vilka som egentligen äger vad i den kvarlåtenskap som beräknats vara värd uppemot 100 miljoner kronor.

Tingsrätten i Sundsvall kommer inom kort att utfärda dom i målet.

Curt Aspelin har fungerat som ombud i Sverige för Lindströms bägge barn, Alexandre och Mariana, bägge boende i Frankrike där Bengt Lindström hade sitt hem under många år.

– Många kommer nog bli chockade av innehållet i målet, säger Curt Aspelin till Mittnytt.

I korthet kan hela striden beskrivas som en dragkamp om konst skapad FÖRE 1990 och konst skapad EFTER 1990.  De bägge barnens mor, Bengt Lindströms  första hustru, avled sommaren 1990, men något korrekt bodelning gjordes aldrig efter hennes död.

2007 föll en dom i en fransk domstol som gav barnen rätt till arvet efter modern, men domen överklagades av Michelle Lindström som då var gift med Bengt.

Först 2011 drogs det överklagandet tillbaka, och det är det som nu fått fart på hela processen.

– Så här får det inte gå till inom rättsväsendet, säger Curt Aspelin som samlat på sig hyllmetrar med dokumentation i ärendet.

Men hur än Tingrätten i Sundsvall beslutar inom kort kommer processen inte vara helt avgjord.

– Om du ringer mig om ett år så kanske hela den här historien kommit till ett avslut,  säger Jeff Burke, en av de tre advokater som företräder syskonen Alexandre och Mariana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet