Ettåring fick brottsmisstänkta assistenter

Uppdaterad
Publicerad

När familjen var i störst behov av hjälp rekryterade Timrå kommun tre kvinnliga assistenter. Men de var misstänkta för grov brottslighet.

I maj i år blev ettårige Vilgot sämre. Han hade då tre veckor kvar att leva.

Familjen skulle få assistans med stöd av lagen om stöd och service – LSS – och det var Timrå kommun som hade huvudansvaret att det skulle fungera under Vilgots sista månader.

Vilgots sista tid

Grov miss

Kort efter efter att familjen kommit hem rekryterade kommunen tre assistenter som skulle hjälpa familjen, men anställningen var en grov miss. De tre assistenterna är brottsmisstänkta och väntar på rättegång för att ha utpressat en annan brukare.

– De låtsades inte känna varandra trots att de var vänner. Två var syskon men de låtsades att de inte kände varandra mer än som bekanta. Sedan visade sig att de här tre mer eller mindre tvingats byta kommun för att de skämt ut sig så dant, berättar Maria Fahlgren, mamma till Vilgot.

Uppmärksammat fall

De tre som dök upp hemma hos familjen står åtalade för att ha lurat en funktionshindrad i Sundsvall.

Fallet är mycket uppmärksammat. De är misstänkta för att pressade en svårt ms-sjuk kvinna på pengar. Kvinnan hade fallit och de krävde 3.000 kronor vardera för att hjälpa henne upp.

Nu dök de upp hos en familj som var i akut behov av hjälp, men det skulle dröja innan familjen Fahlgren i Söråker började ana oråd.

Känt i branschen

Det var först när landstingets sjukvårdspersonal och ett privat assistansföretag slog larm som de förstod att det inte stod rätt till. Brottsmisstankarna var kända inom branschen och de tre unga kvinnorna hade nekats anställning på andra håll.

Men trots det fick de anställning av Timrå kommun som skickade hem assistenterna till familjen Fahlgren och deras dödssjuka spädbarn.

Än i dag säger Timrå kommun att man inte gjort något fel.

– Vi gjorde en kontroll gentemot brottsregistret men eftersom de är misstänkta för brott och ännu inte fällda kunde vi inte se något fel, säger Birgitta Holm, socialchef i Timrå kommkun.

Kommunen: ”Våra rutiner fungerar”

Mittnytt: Men det var ju känt inom såväl sjukvården som assistansbranschen?

– Våra kontroller visade inget och vi anser att våra rutiner är tillräckliga, svarar Holm. Vi tog ett par referenser och när vi inte hittar något kan vi ju inte döma folk, säger Holm.

Lämnade i sticket med en vaknatt

När Vilgots familj fick veta tog de omedelbart upp detta med de tre assistenterna. Två försvann direkt, en skulle fortsätta att jobba till månadens slut.

– Vi tänkte att vi får väl stå ut med det, men helt plötsligt mitt under ett arbetspass försvann hon bara och lämnade oss med en vaknatt. Sedan hade vi inga assistenter där och så fick vi börja om, berättar Maria Fahlgren.

– Vi hade ingen på kommunen som hjälpte oss med pappersarbetet, det fick vi göra själva. Hade jag inte varit socionom i botten och en envis pappa hade vi aldrig löst problemet med assistansen under Vilgots livstid, berättar Erik Fahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilgots sista tid

Mer i ämnet