Fler vargar i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Jakt på varg i mellansverige och därmed fler vargar i Jämtland, Västernorrland och i övriga Norrland, som en slags kompensation. Det kan bli effekten av den förvaltningsplan för varg som Naturvårdsverket beslutade om idag.

Att Naturvårdsverket nu sneglar på norrlandslänen som tänkbara vargområden beror på att antalet vargar i mellansverige är så stort att flera länsstyrelser nu på egen hand kommer att kunna besluta om licensjakt på varg. Norrland utom fjällregionen räknas som vargens naturliga utbredningsområde och för att bibehålla den totala toleransnivå för hela landet som beslutats av riksdagen och inte underskrida den fastslagna miniminivån på 270 vargar vill Naturvårdsverket identifiera områden i norra Sverige där vargetablering kan vara möjlig. De aktuella länsstyrelserna ska i samråd med Sametinget och samebyarna hitta större områden där vargförekomst kan möjliggöras.

Det handlar alltså om att sprida vargtrycket över landet och eftersom vargjakt kan bli aktuellt till exempel i Värmland redan den kommande vintern, för att koncentrationen ska minskas i de vargtätaste områdena, så måste vargar kunna etablera sig även på andra håll. Naturvårdsverket vill också möjliggöra att de vargar som vandrar in från öster överlever och kommer in i reproduktion i den svenska vargstammen. Man anser att invandring är nödvändigt och att det påverkar antalet vargar vi kan ha i Sverige.

Däremot kommer vargar som etablerar sig i fel områden att precis som tidigare kunna tas bort.

– Blir det problem i renskötselområdet kan man fortfarande skyddsjaga de vargarna, förklarar Helene Lindahl på Naturvårdsverket.

Redan i fjol delegerade Naturvårdsverket skyddsjaktsbeslut till berörd länsstyrelse och nu går man alltså vidare och delegerar även licensjakten i de vargtätaste områdena men i de fyra nordligaste länen kommer inte någon licensjakt att tillåtas, framför allt eftersom antalet vargar i dagsläget är för få. Enligt de senaste inventeringarna räknar man bara med att en halv föryngring genomfördes i det norra förvaltningsområdet den gångna säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.