Mycket höga nivåer i dammar längs Kramforsån

Fortsatt höga vattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Regnet har fortsatt att falla över Västernorrland i natt. I Kramfors som varit mest utsatt för översvämningar, har hemvärn och bandvagnar satts i beredskap för att bland annat hemtjänstpersonal ska komma fram.

Dammarna i området har förstärkts med barriärer för att klara de höga vattennivåerna och enligt Räddningstjänsten ska läget ha stabiliserats under natten. Vattennivåerna i dammarna sjunker och dammarna är i nuläget inte hotade.

Fortsatta problem på vägarna

Riksväg 90 mellan Kramfors och Sollefteå är fortfarande avstängd och beräknas inte kunna öppnas förrän på måndag morgon. Tolv mindre vägar i området var avstängda under fredagen. Flera andra vägar har begränsad framkomlighet.

Regnkaos i Västernorrland

Tågen står stilla

Tågen på Ådalsbanan är fortfarande inställda på grund av översvämning i Dynäs och i Lökom mellan Kramfors och Sollefteå har delar av banvallen sköljts bort av vattenmassorna.

Stugägare drabbade

Flera sommarstugeägare längs Kramforsån har fått sina stugor översvämmade. Under natten fick Räddningstjänsten rycka ut till Mondi-Dynäs fabrik i Väja för att hindra att vattnet nådde företagets transformatorer. Hemvärnet byggde barriärer av sandsäckar för att skydda elinstallationerna från vattnet.

Vattenförsörjningen hotad

Vattenverket i Kyrkdal har stängt sitt råvattenintag eftersom vattentrycket i marken är så stort. Vatten finns i en reservoar men de boende uppmanas vara sparsamma med dricksvattnet.

Gunnar och Monica Mohlin bor i Kyrkdal. När han ser ut genom fönstret i bostaden ser han vatten överallt, sjöar där det tidigare var vägar. Biltrafiken är avstängd och det är mycket svårt att ta sig fram.

– Det går att åka båt nu på många av vägarna. Jag var själv ute och rodde på en av vägarna igår, säger Gunnar Mohlin.

Fortsatt regn

I Kramforsområdet väntas regnet fortsätta under morgonen för att sedan avta. Regnovädret rör sig sedan norrut över nordligaste Norrland. På vissa ställen har det nu fallit 150 mm regn det senaste dygnet.

Helikopter sätts in

En polishelikopter har rekvirerats från Östersund. Vid 13.30 ska Räddningstjänsten flyga över området för att få en överblick över situationen.

Skolbarn varnas

Kramfors kommun har uppmanat föräldrar att prata med sina barn om de faror som kan uppstå när vattenståndet är så högt som det är nu. Att leka intill Kramforsån eller andra vattendrag är just nu väldigt vanskligt. De elever som bor i Kyrkdal, Hällsjö och Lövsjö får stanna hemma idag, skolbussen tar sig inte fram.

Förstärkt hemtjänst

Hemtjänsten i Kramfors har på fredagen tillgång till fyrhjulsdrivna fordon för att kunna ta sig fram trots översvämningarna. Personalen har också förstärkts och just nu arbetar 22 personer dagtid, 13 personer kvällstid och sju personer arbetade natten mot fredagen. Nattpatrullen lyckades ta sig fram till alla äldre som behövde hjälp.

På fredagen placerades också en bandvagn ut till det översvämmade Kyrkdal, för att kunna rycka ut och hämtad isolerade personer. På torsdagseftermiddagen fick hemtjänsten rycka ut och hämta två äldre som blivit isolerade på grund av översvämningarna, en av dem i Nyland och en av dem i Kyrkdal.

– Än så länge är det lugnt och vi hoppas nu att det har stabiliserat sig. Det ska sluta regna under eftermiddagen. Men det kan vända fort så vi har en bandvagn redo och sängar om någon skulle behöva evakueras, säger äldreomsorgschef i Kramfors Inga-Lena Arkelund.

Stabsläge

Polisen i både Kramfors och Sollefteå har höjd beredskap och meddelar att de gått in i stabsläge.

Krismöten

Kramfors kommun har aktiverat sin krisledning och de hade under gårdagen tre möten. 7:30 på morgonen satte man sig dagens första möte. Vattenförsörjning, hemtjänst, skolskjutsar och ambulanstransporter är exempel på problem som måste lösas.

-Det är fortfarande ett ansträngt läge men det går åt rätt håll, sade Peter Carlstedt, kommunchef i Kramfors till TT efter mötet.

Speciella krisnummer har upprättats för de som behöver hjälp eller har frågor om översvämningarna. de finns på kommunens hemsida.

Läget på vägarna

För allra senaste information kring läget på vägar och järnvägar, gå in på Trafikverkets informationssida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaos i Västernorrland

Mer i ämnet