Fränstastrejken i fokus på 1:a maj

Uppdaterad
Publicerad

När riksdagsmannen riksdagsmannen Jasenko Omanovic (S) förstamaj-talade i Matfors på onsdagen var arbetsrätten ett viktigt tema. Han tog bland annat upp händelseutvecklingen vid callcenterföretaget Focus i Fränsta, några mil från Fränsta.

– En skrämmande utveckling, fastslog han.

Runt 100 personer hade samlats i centrala Matfors, ett par mil söder om Sundsvall, för att höra Jasenko Omanovic (S), riksdagsman från Härnösand.

Omanovic´ 1:a majtal handlade mycket om läget på arbetsmarknaden. Speciellt bekymrad var han över problemen med ungdomsarbetslösheten. Men ett tema i hans tal var händelseutvecklingen i en ort bara några mil bort, Fränsta.

När fackförbundet Unionen tog till strejk för att förmå callcenterföretaget Focus CRS att teckna kollektivavtal för sina anställda i Fränsta svarade företaget med att hellre lägga ner och flytta från orten.

Ett exempel på en oroande utveckling på arbetsmarknaden, menade Omanovic.

– Vi tar ofta kollektivavtal för givet i Sverige, men löntagarna i Fränsta ställdes inför en annan verklighet, säger han till Mittnytt.

– Det här en viktig fråga, jag tycker vi ska bygga vårt samhälle med trygghet för löntagarna, säger han.

– Dessutom är det inte bara ett angrepp mot löntagare utan även mot företag som står för justa villkor och respekterar sina anställda och som vet att de har mycket att vinna på ta hand om sina anställda, menar Omanovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.