Gratismånad över nya Sundsvallsbron

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en gratismånad för bilister som vill åka över den nya Sundsvallsbron. Budgetkrisen försenar broavgiften.

Enligt Transportstyrelsen kommer regeringen att senarelägga startdatumet för broavgifter i Motala och Sundsvall till den 1 februari 2015. Orsaken är att nödvändiga beslut om lag- och förordningsändringar inte hinner fattas till årsskiftet.

Teknik och regeringskris

Bron invigs den 18 december och det var tänkt att det skulle vara gratis i två veckor. Efter det, den 1 januari, var det tänkt att bilisterna skulle börja betala. Men eftersom riksdagens budgetbeslut har försenats hinner inte allt bli klart tills årsskiftet.

E4 Sundsvall

– Från vårt håll är det inga tekniska problem med ett senarelagt startdatum. Utmaningen för oss ligger i stället i att få ut information till alla bilister. Det är något vi tittar på just nu, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.

Fakturan i efterhand

Enligt Trafikverkets beräkningar kommer 10 000 till 15 000 fordon att passera bron varje dygn. Avgiften – eller infrastrukturavgiften som är det formella namnet – tas ut i form av en skatt om nio kronor per personbil och tjugo kronor per tung lastbil. Transportstyrelsen administrerar systemet och fakturorna skickas ut i efterhand månadsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4 Sundsvall

Mer i ämnet