Foto: Daniel Cifuentes

Här grips rånaren

Uppdaterad
Publicerad

De två klockbutiksrånarna kom inte långt – den ene hindrades att komma ut av personalen, den andre flydde springande men övermannades av några tonårsgrabbar som tagit upp förföljandet.

De fem skolkamraterna var på väg till en mataffär på måndagsförmiddagen när de såg två män gå in i den exklusiva klockbutiken på Storgatan i Sundsvall.

– De hade mössor och halsdukar för ansiktena, och en väska och en kofot med sig. Man förstod att något var på gång, säger Elias Forsström.

Klockrån i Sundsvall

Stannade utanför

Grabbarna anade oråd och stannade kvar på gatan utanför butiken. De vågade inte gå in.

– Man visste ju inte om de var beväpnade med något skjutvapen, säger Robin Bergman.

När en av männen kom ut ur butiken gick några av grabbarna emot honom.

– Jag sa att han skulle stanna, men det gjorde han inte utan han började springa. Då sprang vi efter, berättar Semir Salia.

Sprang ikapp

Efter bara ett 100-tal meter var de ikapp rånaren och brottade ner honom på marken. Ett visst tumult uppstod men grabbarna var i numerärt överläge och lyckades hålla fast rånaren tills polisen kom till platsen.

Den andre rånaren var kvar längre inne i butiken, och personalen försökte hindra honom från att fly genom att blockera dörren. Men rånaren hade kofoten i högsta hugg och slog vilt omkring sig. Bland annat träffades butiksägaren av slag mot benen, och han och en annan person fick senare föras till sjukhus

Båda greps

Men inte heller den andre rånaren kom undan. Han kunde gripas med hjälp av allmänhet och  polis utanför butiken. 

– Det kändes bra att göra en insats. Men det var nästan så att ångrade att man inte gick in i butiken när man såg att ägaren hade råkat illa ut, säger Elias Forsström.

– Men vi tvekade aldrig att springa efter dem. Klart man hjälper till om man kan, säger Semir.

Polisen om gripandet

Polisens insatschef beskriver situationen som att ”när vi kom sladdande runt hörnet pågick det brottningsmatcher på två olika ställen. Vi kunde omgående överta gripandena.”

Rånarna hade fyllt två väskor med dyrbara klockor som båda kom till rätta vid gripandet. Männen – den ene 20 år, den andre 25 år och båda från Gästrikland – var maskerade och beväpnade med flera olika tillhyggen. De är nu misstänkta för grovt rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klockrån i Sundsvall

Mer i ämnet