Foto: TT

Högre krav på läkare på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Läkare som ännu inte är färdigutbildade ska inte arbeta självständigt vid en akutmottagning.

För att trygga patienternas säkerhet på landets akutmottagningar har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutat att en legitimerad läkare alltid ska finnas på plats och ha ansvaret för patienten.

Mikael skickades hem

Beslutet har fattas efter granskning av ett aktuellt fall i Norrbotten. Men frågan har tidigare tagits upp efter fallet med dödsjuke Mikael som skickades hem från akuten i Sundsvall och senare dog i hemmet. 32-årige Mikael kunde ha överlevt om han träffat kompetenta läkare, uppgav då en erfaren akutläkare i SVT Mittnytt.

Dödssjuk skickades hem

Inte arbeta ensamma

IVO skriver i sitt beslut att en läkare under utbildning eller som ännu inte påbörjat sin AT kan inte förväntas handlägga egna patienter eller rapportera akut sjuka patienter till högre kompetens och ska därför inte arbeta självständigt vid en akutmottagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödssjuk skickades hem

Mer i ämnet