”Jag är här för rättvisans skull”

Uppdaterad
Publicerad

Utanför rättssalen väntar ”Anna” som indirekt är en rättegångens huvudpersoner. Det var hennes dotter som utsattes för övergrepp när pedofilen hade en lägenhet på Hammarvägen. Hon gråter när hon berättar om det dottern, som idag är 13 år, utsattes för.

Det var hos ”Anna” och hennes familj som pedofilen nästlade sig in under våren 2009. ”Anna” trodde att det var henne som mannen visade intresse för men det visade sig senare vara dottern.

Det stod klart när polisen kom och knackade på med bilder på dottern som tagits i smyg.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Ett högt pris

Det var då först ”Anna” förstod att den trevlige grannen var patient på rättspsyk, dömd för grova övergrepp på barn.

– Allt rivs upp på nytt och det känns fruktansvärt att gräva i allt det gamla. Jag hoppas verkligen att det skipas någon sorts rättvisa. För vi har fått betala ett högt pris, säger ”Anna” till SVT Mittnytt.

Chocken har hon inte kommit över än.

– Jag förlorade tilliten till människor och vågar fortfarande inte lita på folk. Livet fick sig en törn som sitter djupt, berättar hon.

Kallelsen till tingsrätten fick hon med brev i fredags.

– Jättejobbigt. Allt i mig säger nej, nej jag vill inte. Men jag är här nu för rättvisans skull.

Mötte pedofilen i foaljén

Mamman fick några korta frågor om sin medverkan i Uppdrag granskning, men när hon lämnade rättssalen fick hon en chock. Där ute väntade nästa vittne, mannen som förgripit sig på hennes dotter. De möttes i tingsrättens foaljé.

– Fruktansvärt. Jag ville aldrig se honom igen och så blir det så här, säger ”Anna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet