Kräver ett fritt Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ekonomer konstaterar att Norrland skulle klara sig bra på egen hand finns det många som också tycker att Norrland borde bli en självständig region.

Bland dem som opinonsbildar för ett fritt Norrland finns konstkollektivet ”Republiken Norrland”.

– Vi exporterar i stort sett fyra saker härifrån: el, malm, skog och människor och det urholkar vår möjligheter att driva och utveckla vår region, säger en företrädare för gruppen Per Hultgren.

Ett fritt Norrland

Post-kolonial struktur

För längesedan sågs Norrland som en koloni från centralt håll, en region där det fanns råvaror att hämta och fortfarande lever vi i en post-kolonial struktur där Norrland är en diskriminerad region i Sverige, menar han.

– Vi måste våga prata om att vi lever i en post-kolonial struktur och att det finns en strukturell diskriminering av Norrland, säger Per Hultgren.

Rimliga möjligheter att leva

Han fastslår att Republiken Norrland inte tror på något Utopia men att de anser att det måste finns rimliga möjligheter att faktiskt leva på den plats man valt att bo, med ett ”vettigt sjuksystem” och annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett fritt Norrland

Mer i ämnet