Foto: SVT

Kungen på besök – då flyttas tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inviger Kung Carl Gustaf nya Sundsvallsbron. Invigningen sker på Södra kajen och på onsdagens tvingades EU-migranterna som bott i husvagnar på platsen bort.

Drygt 10 000 besökare räknar man med på södra kajen vid den stora invigningen av Sundsvallsbron när kungen kommer besök.

På onsdagen gjordes förberedelser för invigningen. Tiggarna fick flytta på sig.

E4 Sundsvall

”Det blir oroligt”

SVT Mittnytt var med på plats när kommunens folk flyttade EU-migranterna som varit samlade i ett husvagns- och tältläger ett stenkast från den tillfälliga invigningsscenen. De fick flytta några hundra meter till en mer undanskymd plats.

Organisationen Street Aid hjälpte till med det praktiska att flytta bilar och bostäder. Sundsvalls kommun och Trafikverket hade först enats om att tältlägret kunde få stå kvar men trots det skedde flyttningen.

– En del av vagnarna stod på ett ställe där det skulle gå en kraftledning och det var inte lämpligt. Området blir dessutom väldigt oroligt eftersom kungen kommer för att inviga bron, säger kommunens minoritetssamordnare, Pirjo Linna Avarre.

Motsägelsefullt

Beskedet är motsägelsefullt eftersom kommunens första besked var att tältlägret inte skulle flyttas.

SVT Mittnytt: Vem har bestämt om flytten?

– Det var ett förslag från kommunen. Men det är jag som tagit beslutet. Jag vet inte vad andra bestämt men jag har sett till att förmedla önskemålet att flytta vagnarna, säger Pirjo Linna Avarre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4 Sundsvall

Mer i ämnet