Långhuset i Viskan

Uppdaterad
Publicerad

VISKAN Det är känt som långhuset i Viskan. Här har varit affär, post, bank, telegraf och hotell. Allt i samma hus. Nu ska det också vara med i både långfilm och musikvideo.

Inklämd mellan järnvägen och Ljungan, precis intill vägen, ligger den drygt 70 meter långa träbyggnaden. Fasaden är sliten och färgen flagnar. Långhuset har alltid varit navet i byn och från början var det tre fristående hus, som byggdes i slutet av 1800-talet.

När Carl-Erik Wikström drog igång diversehandel byggde han ihop husen. Här hade disponent Blomberg kontor, Tora jobbade på post, kamrer Söderlind på banken och på telegrafen arbetade Signe Öberg. Hotellet hade både bar och restaurang. Idag är det ungdomar som hyr lägenheter i långhuset.

– Jag kallar det ungdomarnas hus, säger ägaren Jan Eriksson. Dom är mellan 17-24 år som bor här. Jag har väl dispens, skrattar han.

Jan Eriksson bor i Täby, men håller på att ställa i ordning en lägenhet åt sig själv. Han kommer hit på somrarna och jobbar på huset. Själv har han inga kopplingar till byn. Han köpte huset på Blocket för fyra år sedan.

– Jag hade inte sett huset, men jag anade väl att det kunde vara något häftigt.

Nu ska långhuset i Viskan också bli långfilm. Regissören John O Olsson planerar att spela in ”Miraklet i Viskan” nästa sommar. Då med Rolf Lassgård och Lia Boysen i huvudrollerna. Dessutom ska rockgruppen Takida spela in en musikvideo här efter midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.