Tomrum efter Sjukvårdspartiet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartiet kommer inte att ställa upp i höstens val. Det gör att de övriga partierna nu får konkurrera om sex stycken extra mandat i landstingsfullmäktige.

Sjukvårdspartiet är tredje största parti i landstingsfullmäktige i Västernorrlands län, men kommer trots detta inte kandidera till valet. Enligt partiets ordförande Yngve Nilsson (SJVP) beror det på partiets brist på toppkandidater.

– Det blir för tungt arbete och då blir det inte trovärdigt. Därför valde vi att stå över den här gången.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Varken Per Wahlberg (M), landstingsstyrelsens ordförande, eller Elisabeth Strömquist (S), oppositionsråd, tror att Sjukvårdspartiets avhopp kommer att påverka sjukvården i länet.

– Sjukvårdspartiet har fört upp sjukvårdsfrågorna på ett bra sätt, men det kommer inte bli någon avgörande förändring nu utan vi andra partier kommer att fylla det tomrummet, säger Per Wahlberg (M).

Yngve Nilsson (SJVP) säger att partiet haft en stor kompetens när det gäller sjukvårdsfrågor och han tror att sjukvården i länet sett helt annorlunda ut om partiet inte hade varit involverade i beslutsfattningen kring vissa frågor. Även statsvetaren Niklas Bolin tror att sjukvårdspartiet haft en viss inverkan på sjukvården.

– Det kommer nog finnas en mindre röst för vissa frågor, som exempelvis nedläggningen av sjukhus, så det finns nog en risk att Sjukvårdspartiets frånvaro kommer att påverka lite grann.

Sjukvårdspartiet kommer att fortsätta arbeta med sina frågor och planerar att kandidera i valet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet