M-topp går emot partiet

Uppdaterad
Publicerad

Det där dags att öppna dörren för Sverigedemokraterna. Bengt Sörlin, moderat oppositionsråd i Sollefteå sticker idag ut hakan – och går emot både partilinjen och en majoritet av sina partikollegor. I en av partiets hetaste frågor.

– Det är legalt att prata ekonomi, jobb eller äldrevård, men det har inte varit legalt att prata flytkting- och invandringsfrågor, säger Bengt Sörlin till Mittnytt.

I den enkät SVT skickat ut till 283 ledande moderata kommunpolitker finns bland annat frågan om partiet ska samarbeta med Sverigdemokraterna i kommuner och landsting – drygt 63 procent av de tillfrågade svarade nej på frågan, men Bengt Sörlin vill se en annan linje.

Moderatenkäten

– Vi måste börja föra en dialog, inte minst för att kunna bemöta deras argument, säger han.

Han går inte bara emot majoritetsuppfattningen bland sina egna kommunala partikollegor utan har också en annan ståndpunkt än partiledningen och den blivande partiordföranden Anna Kinberg Batra. Hon har de senaste dagarna varit tydlig med att partiets politik i frågan ligger fast och tänker inte avvika från tidigare linje och börja prata med Sverigdemokraterna.

– Har partiledningen fel?

– Jag ska inte säga att de har fel, men jag tycker att det är dags att ta debatten, menar Sörlin.

Frågan om flykting- och invandringspolitiken är avgörande inför nyvalet i mars, anser han.

– Efter jobben är det den viktigaste frågan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatenkäten

Mer i ämnet