Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Naturvårdsverket fick nej

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten gav inget tillstånd för en ny prövning av skyddsjakten. Förvaltningsrättens tidigare beslut om inhibition ligger därmed fast.

Kammarrätten fattade beslutet på tisdagen.

Naturvårdsverket beslutade att bevilja skyddsjakt på vargtiken i Junseleområdet den 13 februari, men förvaltningsrätten i Stockholm meddelade dagen efter så kallad inhibition, det vill säga att skyddsjakten inte fick verkställas innan frågan avgjorts i domstolen.

Ryssvargen

Det är Vilhelmina södra sameby som begärt att få skjuta vargen, eftersom den orsakar skador och stör rennäringen i området. Föreningarna Nordulv och Wolf Association Sweden (WAS) överklagade beslutet, eftersom de anser att vargtiken är genetiskt viktig för den svenska vargstammen.

Naturvårdsverket vände sig sedan till Kammarrätten för att få inhibitionsbeslutet hävt, och i denna rättsliga följetong skrevs alltså ett nytt kapitel på tisdagen när Junselevargen fick en ny tidsfrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet