Ny mask hotar havsörnar

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av havsborstmask kan vara orsaken till att havsörnarna längs länets kust åter drabbas av miljögifter. Masken gräver sig ner i förgiftade fiberbankar och tar med sig miljögifter upp.

Halten av miljögifter i havsörnarnas ägg är snart uppe på 70-talets krisnivåer trots att utsläppen minskat.

En forskargrupp i Umeå har kommit fram till att orsaken till problemet kan vara en ny amerikansk havsborstmask som gräver sig ner i fiberbankar på havsbotten där industrier längs Västernorrlandskusten försökt begrava sina miljögifter.

Giftkusten

”Gräver djupare”

– Det har visat sig att den gräver djupare och att den gräver upp mera miljögifter som finns lagrade i sediment, säger Sofie Jonsson som är forskare på Umeå universitet.

Forskargrupp som försöker ta reda på exakt hur havsborstmasken bidrar till att miljögifter sipprar ut i havet ska också försöka reda ut om och hur man ska åtgärda problemet.

– Det är ju stora ytor och mycket gifter så det är väldigt kostsamma åtgärder om man ska åtgärda, säger Sofi Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet