Nybliven mamma får inte bo i husvagn

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga tiggaren Monika från Rumänien födde en flicka på Sundsvalls sjukhus strax före jul. Nu anser socialtjänsten att de inte att de kan fortsätta bo en husvagn som de gjort fram till födseln.

Lilla Sunita har gått upp som hon ska till mamma Monikas stora glädje. Men idag är sista dagen på Sundsvalls sjukhus. Nu är frågan var familjen ska ta vägen med sitt nyfödda barn. De har fått tre alternativ av socialtjänsten.

– Det ena alternativet det är att de åker hem omgående till Rumänien och socialtjänsten betalar dearas biljett. Det andra alternativet det är att de får skaffa sig ett eget boende själva. Det tredje alternativet är att de tvångsomhändertar barnet, berättar Johanna Nordin som varit med på mötet med socialtjänsten.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Johanna Nordin har varit familjens stöttning. Det var hon som såg till att de fick ett tillfälligt boende i en husvagn och hon fortsätter kämpa för att de ska kunna stanna i Sundsvall. 

-  Att åka tillbaka till Rumänien är betydligt sämre än att bo i en husvagn i Sverige. De har inte värme, inte vatten många gånger, de har ingen möjlighet att ta sig till läkare eftersom det är så dyrt i Rumänien. De skulle aldrig släppa sitt barn heller, så nu är det frivilliga krafter som försöker hitta någonstans att bo åt dem, säger Johanna Nordin. 

Hittills ser det ut som att det har löst sig den närmaste månaden.

– Om jag har någonstans att bo här, då vill jag stanna i Sverige, om det inte är möjligt får jag åka tillbaka, säger nyblivna mamman Monika Stangaciu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet