Polisen: Vi hittar ingen ”Johanfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden aktualiserades återigen fallet med den försvunne sundsvallspojken Johan Asplund. En tipsare påstod att han hade en film med en mördares bekännelse. Nu konstaterar polisen att de inte hittar någon film.

Enligt den tipsare som förra månaden hörde av sig till flera nyhetsredaktioner, däribland Mittnytt, hade han med en mobiltelefon filmat när Johan Asplunds mördare bekänner. Tipsaren uppgav att filmen var av god kvalitet, både bild och ljudmässigt. Filmen skulle ha lämnats till polisen under sommaren.

Polisen lade locket på

Polisen i Västernorrland medgav att de förhört tipsaren och att mobiltelefonen skickats på analys. I övrigt var polisen mycket förtegna och vägrade i stort sett att svara på frågor. Några dagar senare meddelades kort att telefonen skickats på ytterligare analys.

Fallet Johan Asplund

Nu kan SVT Mittnytt avslöja resultatet av den första analysen:

– Polisen i Västernorrland har inte tagit del av den så kallade ”Johanfilmen” det säger Veronica Andersson vid länskriminalpolisen i Västernorrland till SVT Mittnytt.

Raderad fil

Länspolisens och rikskrims egna IT-forensiker har alltså gått igenom telefonen. Men någon film har de inte lyckats hitta. Tipsaren ska ha uppgett att han raderat filen men raderade filer är vanligtvis inget problem för polisens it-forensiker att spåra och återställa. Någon sådan fil har inte heller hittats.

Frågan är varför polisen dröjt så länge med beskedet att det sannolikt inte finns någon ljudfil.

– Vi har inte heller haft den kännedomen förrän nyligen. Mobiltelefonen har analyserats och det är först nyligen vi fått besked från våra experter. Dessutom återstår fortfarande den sista genomgången av telefonen som görs av SKL, säger Mikael Ahrtzing till Mittnytt.

Efter årsskiftet

Telefonen befinner sig nu på statens kriminaltekniska laboratorium. Besked om dom lyckas hitta någon film i telefonen väntas inte förrän efter årskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet