SCA-topp får gå

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i skogsjätten SCA, Sverker Martin-Löf, tvingas nu lämna sitt uppdrag i förtid.

Martin-Löf har meddelat valberedningarna i alla styrelser där han har uppdrag att han inte ställer upp för omval. Han är bland annat styrelseordförande i Industrivärden, SCA och SSAB.

Handelsbankens styrelseordförande Anders Nyrén tar över som ordförande i Industrivärden. Nyrén, som nu är vd för Industrivärden, föreslås efterträda Martin-Löf av bolagets huvudägare. I ett pressmeddelande från bolaget skriver man att rekryteringsprocessen avseende ny vd till Industrivärden pågår.

Skandal kring SCA affärsflyg

Andres Nyrén kommer därmed även att lämna ordförandeskapet i Handelsbanken, men sitta kvar i styrelsen. Till ny ordförande förslås Pär Boman, bankens vd. Boman blir även ny styrelseordförande i SCA.

Besked om ny vd för Handelsbanken ska lämnas innan stämman, uppger banken.

Sverker Martin-Löf ska i går ha meddelat valberedningarna att han inte ställer upp för omval i någon av de styrelser där han har uppdrag.

Avgången kommer efter skarp kritik mot Martin-Löf, sedan tidningen tillsammans med sajten N360.se gjort en lång rad avslöjanden.

Tidningen och sajten har kunnat visa att flera toppnamn inom svenskt näringsliv flugit med SCA:s privatplan, bland annat till och från jaktresor. Sverker Martin-Löf ska också vid ett flertal tillfällen tillsammans med sin familj använt sig av flygplanet.

Det visade sig även att representanter från den revisionsbyrå som bolaget tog in för att granska resorna själva hade rest med planet och varit med vid jakter, vilket tvingade fram en extern granskning från ytterligare en firma.

Nyligen avslöjade Svenska Dagbladet och N360.se att Sverker Martin-Löfs son varit inblandad som rådgivare i miljardaffärer som SCA gjort.

Martin-Löf har tidigare avfärdat kritiken som grundlös.

SCA vill inte kommentera uppgifterna på onsdagskvällen. TT har sökt representanter från Industrivärden och SSAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet