Sundsvallsnazist strider i svensk uniform

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju säger nynazisten från Sundsvall, Mikael Skillt, att han strider i Ukraina med svensk uniform. Nu riktar Försvarsmakten kritik mot agerandet.

Redan i våras kunde SVT berätta om Mikael Skillt som rest från Sundsvall till Ukraina för att delta i stridigheterna. Han har varit aktiv i såväl Svenskarnas parti som Svenska motståndsrörelsen.

Azovbataljonen

Men i onsdags sade han i en intervju till Svenska dagbladet att han bär svensk uniform nere i Ukraina där han nu strider för Azovbataljonen utanför Donetsk.

Svenska Motståndsrörelsen

– Det är väldigt olyckligt att det är så, inte tillåtet och olämpligt, säger Tracy Alm, informatör på Försvarsmakten till SVT.

Azovbataljonen är en frivilligstyrka som kämpar mot ryska separatister i östra Ukraina och lyder under det ukrainska inrikesministeriet.

Juridisk bedömning

Försvarsmakten bekräftar också att Mikael Skillt ska haft ett förflutet inom det svenska försvaret under åren 2007 och 2009. Mikael Skillt har också varit aktiv inom NB21 (Ångermanlandsbrigaden). Men det förbandet lades ned år 2000. För tillfället har man påbörjat en juridisk bedömning om hur man ska hantera att han bär svensk uniform.

– Vi måste få in mer information om hur vi ska agera om han gör det. Sedan vet vi inte om vi ska göra något eftersom han inte längre är anställd hos oss. Vi har jurister som utreder, säger Tracy Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska Motståndsrörelsen

Mer i ämnet