Skola håller barnen inne under solförmörkelse

Uppdaterad
Publicerad

Solförmörkelse är ett fascinerade fenomen som kommer att uppenbara sig under fredagen, men det är mycket farligt att titta rakt in i solen. På Engelska skolan i Sundsvall har därför rektorn bestämt att hålla kvar elever inomhus.

Solförmörkelse inträffar bara ett par gånger under en människas livstid. Missar man den i morgon får man vänta ytterligare 24 år på nästa. Självklart vill så väl vuxna som barn vara med.

Men det finns ett aber. Det är inte riskfritt att titta in i en solförmörkelse. Pascal Brisson, rektor på Engelska skolan i Sundsvall, har informerat eleverna om att inte titta in i solen. För att vara på den säkra sidan kommer skolan även att hålla barnen i årskurs fyra och fem inomhus under de två timmar månen täcker solen.

Den totala solförmörkelsen

– Det kan låta överdrivet och konstigt, men mitt jobb är att ta hand om 800 elever och ge dem en trygg miljö. Jag tror inte att vi är ensamma med att göra såhär i Sundsvall. Man får tänka sig att om mitt barn ska gå till skolan och sedan komma tillbaka och vara skadad för livet. Då skulle jag som förälder inte vara så glad, säger Pascal Brisson.

Han förklarar i ett brev till föräldrar att barn är barn, och att nyfikenheten kan ta över. Genom att hålla eleverna inne mellan klockan 10 och 12 minskar risken för att barnen tjuvkikar på solen. Elever i årskurs 6-9 kommer dock undan med endast en uppmaning om att vara försiktiga.

Skadan kan komma obemärkt

Under solförmörkelsen kommer månen att täcka solen. Ljuset blir extra stark och kan orsaka brännskador på näthinnan, som i värsta fall kan leda till blindhet.

– Det behöver över huvud taget inte märkas att det gör ont. Skadan kan komma helt obemärkt, säger Stefan Kjörling, optiker på Direkt optik i Sundsvall.

Det tar inte många sekunder innan hinnan blir skadad. Solglasögon är inget alternativ som fungerar, men det finns andra sätt.

– Det behövs ett solfilter som heter 100 000, eller så kan svetsglasögon nummer 14 användas, säger Stefan Kjörling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den totala solförmörkelsen

Mer i ämnet