Fredrik Reinfeldt på besök hos Prio1

Prio1 i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Företaget hyllades av Fredrik Reinfeldt men har kritiserats av andra. Idag har Prio1 i Sundsvall stängt verksamheten i Sundsvall och begärt verksamheten i Norrköping i konkurs.

Prio1 her levt på att erbjuda sysselsättning för långtidsarbetslösa och sjukförsäkrade. Företaget har finansierats med pengar från arbestförmedlingen i form av 225 kronor i dagsersättning per långtidsarbetslös och vid ett statsministerbesök i Sundsvall 2010 fick företaget beröm av Fredrik Reinfeldt.

13 miljoner – inga jobb

Sedan dess har sysselsättningsinsatser via fas 3 fått hård kritik, inte minst från facket som ansett att det rört sig om förvaring av långtidsarbetslösa.

Förra året kunde Mittnytt berätta att Prio1 fick 13 miljoner i bidrag från arbetsförmedlingen under 2011. Sedan starten hade företaget då tagit emot 499 personer utan att miljonerna lett till ett enda reguljärt jobb. Däremot hade en av sex slussats vidare till andra bidragsfinansierade jobb.

Företaget var 2011 ett av de så kallade anordnare av fas 3 jobb som fick mest ersättning i landet.

Prio1 startades av kommunpolitikern i Sundsvall, Sara Andersson (M), och företaget har drivit loppisar på fyra platser runt om i landet. Tidigare i vår stängdes verksamheten i Sundsvall och i förra veckan begärdes verksamheten i Norrköping i konkurs. Konkursförvaltare är Peter Thoms, Sundsvall.

– Det här är en bidragsfinansierad verksamhet och jag har ännu inte kunnat skaffa mig en bild av vad som gått fel, men det brukar vanligen handla om för små inkomster och för stora utgifter, säger han till Mittnytt.

Inga kommentarer

Mittnytt har talat med flera företrädare för Prio1 som emellertid inte velat kommentera vare sig stängningen i Sundsvall eller konkursen i Norrköping. De hänvisar till företagets vd, Sara Andersson som inte varit möjlig att nå.

Vid konkursen Norrköping berörs 35 personer, de flesta långtidsarbetslösa som anvisats till Prio1 för sysselsättning. Arbetsförmedlingen har meddelat konkursförvaltaren att dessa kommer att gå vidare till andra anordnare av fas 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.