Surströmmingsburk hotar norsk fjällstuga

Uppdaterad
Publicerad

En norsk stugägare i Trysil i Hedmark fylke fruktar att en 25 år gammal surströmmingsburk ska explodera och förstöra hans fjällstuga. Nu har han kontaktat en svensk surströmmingsexpert.

Burken som placerats strax under taket i fjällstugan har genom jäsningsprocessen utvidgats så att hela stugtaket lyfts ett par centimeter. Nu fruktar ägaren att burken ska brisera och sprida surströmmingslukt över hela stugan och han vågar inte försöka lossa burken som hamnade på platsen vid en surströmmingsfest för 25 år sedan.

Stugägaren har kontaktat surströmmingsakademiens 1:e ledamot Ruben Madsen på Ulvön i Ångermanland för att få hjälp med att desarmera burken, enligt uppgift har han även varit i kontakt med bombexperter men ska man tro Ruben Madsen finns det knappast någon risk för explosion.

– Jag åker dit den 18 februari och ska göra ett kirurgiskt ingrepp på burken, berättar Ruben som mest är intresserad av innehållet.

– Det är ungefär 25 procents chans att fisken finns kvar och inte lösts upp helt och hållet. Finns det fisk kvar ska vi smaka på den, förklarar han och menar att det inte är något fel på så gammal surströmming, tvärt om, det blir som att hitta en riktigt gammal vinflaska.

Området där stugan ligger är förhållandevis höglänt och kallt vilket innebär extra gynnsamma omständigheter för bevarandet av strömmingen, konstaterar Madsen.

Surströmmingsburken har väckt stort intresse i Norge och stugägaren är enligt Ruben Madsen nerringd av folk som vill vara med när burken ska lossas och öppnas. De som var med på festen för 25 år sedan är inbjudna.

– Det blir en folkfest, tror Ruben Madsen, som kommer att ha en extra burk surströmming i beredskap om det skulle visa sig att den 25-åriga fisken av någon anledning inte går att äta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.